W weekend 24-25 września 2016 r. weekend odbyła się kolejna edycja MIASTO OGRÓD - zielony event. Impreza w formie plenerowego jarmarku, podzielona jest na trzy części i obejmie trzy place w centrum miasta. Odwiedzający mieli okazję zrobić „zielone zakupy”, spróbować ekologicznych potraw i wziąć udział w animacjach edukacyjnych.
![](/application/files/6914/8758/4589/1-1024x683.jpg)
Na Alei Kwiatowej ponownie powstała Strefa Animacji i Edukacji z zabawami ekologicznymi edukacją przyrodniczą oraz prezentacjami o tematyce ogrodniczej. Odwiedzający brali udział w pokazach florystycznych, grach i zabawach edukacyjnych, warsztatach z wyplatania koszyków papierowych. Można było także wymienić elektroodpady na sadzonki kwiatów w ramach akcji „Kwiat za grat”. Najmłodsi mogli skorzystać z dmuchanego pałacu do zabawy, dzięki uprzejmości Stowarzyszenia Motocykliści dla Dzieci. Niecodzienne pokazy przygotowała ponadto firma AntyMucha, która nie tylko opowiadała, ale także prezentowała mechanizmy polowania roślin owadożernych.
![](/application/files/3014/8758/4732/26-1024x683.jpg)
Plac Lotników zazielenił się od krzewów, drzewek i roślin doniczkowych. Można było kupić m.in. rośliny, cebulki kwiatowe, krzewy liściaste i iglaste, drzewa i krzewy ozdobne, iglaki szczepione, byliny, wrzosy, różne gatunki ziół, a nawet warzywa oraz sadzonki truskawek. Właściciele szkółek i gospodarstw ogrodniczych udzielali porad z zakresu nasadzeń i pielęgnacji roślin oraz aranżacji ogrodów.
![](/application/files/5014/8758/4843/2-1024x683.jpg)
„Jedz smacznie i zdrowo” – ta idea towarzyszy strefie Eco Market, która ponownie powstała na Placu Żołnierza Polskiego. W alei drewnianych domków odwiedzający mogli zakupić świeże i ekologiczne produkty od lokalnych wytwórców. W ofercie znalazły się m.in. wina, wędliny, miody, świeże warzywa, owoce, przetwory, owoce suszone, chleb, oliwy, przyprawy, nalewki, wyroby z gęsi oraz tradycyjnie wypiekane obwarzanki.
![](/application/files/6414/8758/4958/9-1024x683.jpg)